Home Foto / Video Otvorenje mula u Mikulandrama

Danas je svečano otvoren obnovljeni mul u Mikulandrama koji se užurbano sređiva pred sezonu, a  za razliku od uređivanja rive u Stublju,

ovo ide puno brže i to sve zahvaljujući vrijednim volonterima i prijateljima Bilica, te komunalnim radnicima Općine Bilice.

Za one koji nisu znali, mul u Šparadićima nosi naziv mul blaženoga Alojzija Stepinca koji je bio nadbiskup i kardinal.

Mul u Mikulandrama koji je danas otvoren nosi naziv mul Mile Budaka, književnika i domoljuba.

Prenosimo par fotografija s mula, a uskoro i foto galeriju , te izjavu načelnika Josipa Ćalete nakon otvorenja :

Par riječi načelnika Općine Bilice, Josipa Ćalete :
“Cijenjeni mještani Bilica i svi moji prijatelji,
s ponosom i ovim putem objavljujem da je danas, na Dan državnosti Republike Hrvatske, u Bilicama otvoren mul dr. Mile Budaka! Nakon dugih i teških radova, u koje smo svoje vrijeme, trud i rad uložili svi skupa, općinski vijećnici i sumještani potpomognuti građevinarima sa područja Općine, polučili smo zajedno još jedan uspjeh i napravili korak na putu da napravimo našu malu Općinu urbanom primorskom sredinom u koju će naši gosti rado dolaziti, a još radije se vraćati. Nažalost, taj ponos djelomično je prošaran i žaljenjem jer se u nekim lokalnim medijima kao najvažnija stavka opet stavlja ime samog mula, a ne sama rekonstrukcija mula i otvaranje novih 60 vezova za brodove. Što se tiče samog imena mula, moram napomenuti da je ime prihvaćeno JEDNOGLASNO na sjednici Općinskog vijeća, a na prijedlog Odbora za imenovanje ulica, trgova i gatova. Sam podatak da je odluka donesena jednoglasno govori dovoljno o jedinstvu koja vlada u Bilicama po ovom pitanju, ali i po mnogim drugim pitanjima. Što se tiče naše odluke, željeli smo ovim imenom odati počast i sačuvati uspomenu na našeg pisca i domoljuba, dr. Milu Budaka, čovjeka koji je brutalno ubijen, kao i cijela njegova obitelj tako da ne postoji nijedan njegov nasljednik, čovjeka koji je od početka živio za ideju hrvatske državnosti, ali kad je vidio da se ta državnost ne ostvaruje u idejama slobode, demokracije i jednakosti, znao je razlučiti ispravno i krivo. Čovjek kojem se imputiraju izjave sa kojima on nema nikakve veze (“srpsko pitanje”) te nadasve čovjek koji je za komunistički režim bio izrazito opasan. Bio je opasan iz razloga što se zalagao za ujedinjenje “crvenih” i “crnih” Hrvata na dobrobit Hrvatske. Danas vidimo posljedice toga što mu nije pošlo za rukom za života postići to, danas kad vidimo kako je naš narod razjedinjen kao nikad prije. Ne želimo opravdavati nikakve zločine, ali još manje želimo upijati povijest onih koji su ideološki obojeni i koji se srame istine. Isto tako, želim dati do znanja da nismo ni prvi, a ni posljednji koji su po ovom domoljubu već nadjenuli ime svojim ulicama ili trgovima. Svjesni smo od početka da ćemo biti napadani zbog ovoga, ali onom tko mrzi istinu, istina je mržnja. Mi ćemo ustrajati u svojim idejama i daljnjim djelovanjima, jer nas ništa ne može ispuniti kao osjećaj da radimo ispravno. Ovim putem, na kraju izlaganja, želio bih se zahvaliti svima koji su dali sebe u izgradnju ovog mula, a i Bilica kao ljepšeg mjesta. Posebnu zahvalu upućujem prijateljima iz općine Sveti Rok, rodnog mjesta dr. Mile Budaka, koji su nam pomogli u nabavljanju kamena sa rodne kuće dr. Budaka, na koji smo postavili spomen-ploču. Mogu Vam samo obećati da od istine nećemo odustati, a isto tako nećemo odustati ni od daljnjeg napretka naše Općine o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni.”
????????????????????????????????????

Mul Mile Budaka, Mikulandre

13528907_1110737965632211_501200431846620493_n

????????????????????????????????????

Kamen ploča Mile Budaka

????????????????????????????????????

 

 

Leave a Reply