Home Foto / Video DVD Bilice – postani vatrogasac! Intervju

 

Napravili smo mali intervju sa jednim od osnovača prvog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Bilicama, Andrijom Ćaletom Car.
Kako su požari učestaliji na našem području, što zbog klimatskih promjena, tako i zbog ljudske nepažnje i odnosa prema prirodi, bilo je pitanje vremena kada će u Bilicama s radom početi dvd.

1. Otkud ideja za osnivanjem?

Ideja je potekla prvenstveno iz ljubavi prema Bilicama, koliko god to zvučalo kao klišej, odnosno iz ljubavi prema svom ovom zelenilu koje nas okružuje. Obožavam provoditi vrijeme u prirodi koliko god je to moguće, a još kao dijete sam upoznao svaki pedalj naših biličkih šuma , brda, vinograda i maslinika. Razmišljao sam o tome što bi se dalo napraviti da se svo ovo bogatstvo koje posjedujemo, a često uzimamo zdravo za gotovo sačuva, prvenstveno s ekološkog gledišta . S vremenom sam počeo primjećivati kako se veliki dio obiteljskih kuća te gospodarstava nalazi okruženo tim istim šumama i pomislio do kakve bi samo tragedije moglo doći nečijim nepromišljenim djelovanjem ili zamislima pomračenog uma kakve na žalost, prerijetko vidimo u lisicama tijekom opasne ljetne sezone. Onda sam, prije nekoliko mjeseci, prilikom putovanja na posao u Split s jednim kolegom u neformalnom razgovoru saznao kako je isti predsjednik DVD-a na Kapriju. Nastavili smo razgovarati te sam na njegov poticaj odlučio kako je potrebno nešto učiniti za zaštitu naših šuma, gospodarstava, imovine i ljudi. Predložio sam tu ideju nekolicini mladih momaka iz Bilica koji su je prihvatili, organizirali smo osnivačku skupštinu, registrirali je te smo u prosincu primljeni u vatrogasnu zajednicu županije. Naravno, sve uz blagoslov i podršku načelnika općine te općinskog vijeća Bilica.

Ovdje prvenstveno moram zahvaliti gdinu. Radovčiću, predsjedniku DVD-a Kaprije, gdinu. Blačiću, zapovjedniku DVD-a Šibenik, načelniku, općinskom vijeću te mojim momcima iz inicijalnog odbora i svima koji su se pojavili na osnivačkoj skupštini i tako ušli u povijest.

Koliko članova imate?
Zasad imamo 21 člana, a radi se o ljudima koji su sudjelovali u osnivačkoj skupštini. Planiramo bitno proširiti svoje članstvo, a u tijeku su pripreme za regrutiranje budućih operativaca o čemu će javnost biti obavještena, ali i ovim putem pozivam sve zainteresirane mladiće i djevojke iz Bilica, ali i šire da se jave na natječaj te na taj način steknu priliku za nova iskustva obavljajući najplemenitiju moguću djelatnost – spašavanje ljudskih života i imovine.

Kakvi su planovi i ciljevi?
Kratkoročni plan nam je da u sljedećih mjesec dana nađemo šest mladića i/ili djevojaka koji će odraditi sezonu koja traje od 01.06.-01.10.. Pošto smo novoosnovana udruga, predstoji nam također i nabavka materijalno-tehničkih sredstava, a to se odnosi na vozilo, osobnu opremu vatrogasaca, alat, pribor za gašenje i slično te pronalaženje adekvatnog prostora. Za početak će se raditi vjerojatno o nekakvom ad hoc rješenju poput kontejnera za odlaganje opreme no imamo i trajnu soluciju za taj problem, ali idemo korak po korak. Što se tiče planova za neku dalju budućnost, oni zasad postoje kao ideje za čiju ćemo implementaciju biti potrebno mnogo truda, ali ambicije su visoke i smatram da se uz jedan kvalitetan i pošten rad te pamet može mnogo toga napraviti.
Cilj nam je postizanje pune operativnosti do početka protupožarne sezone, a dugoročni cilj se odnosi na mnoge oblike društveno korisnog rada, stvaranju atmosfere međusobnog povjerenja i prijateljstva među pripadnicima postrojbe te organizacija i sudjelovanje na raznim vatrogasnim i inim događanjima i natjecanjima unutar Republike Hrvatske, a ako prilike dopuste i šire te njegovanje dobrih odnosa sa drugim vatrogasnim društvima, organizacijama civilnog društva, stanovnicima Bilica i institucijama Republike Hrvatske.

Očekivanja?

Očekujemo od svakoga ponešto, ali smo mnogo toga spremni i pružiti. Od budućih pripadnika očekujemo prvenstveno da budu dobri kao ljudi, kolege i profesionalnost, a od žitelja Bilica i njihovih političkih predstavnika podršku i strpljenje.

 

Za sve zainteresirane prenosimo poziv DVD-a Bilice :

JAVNI POZIV DVD-a BILICE – POSTANI VATROGASAC!

DVD Bilice poziva sve tjelesno i mentalno sposobne i motivirane osobe da se jave na natječaj za prve biličke vatrogasce u povijesti te na taj način postanu dio velike hrvatske vatrogasne obitelji!

Nakon prijave slijedi besplatni, kratki tečaj za dobivanje zvanja vatrogasca pri DVD-u Šibenik.

Uspješno odrađen tečaj otvara vam vrata stjecanja novih iskustava, poznanstava te putovanja na vatrogasna natjecanja diljem Republike Hrvatske, a možda i šire!

 

Natječaj traje do 15. veljače 2017.g., a početak rada planiran je za 01. Lipnja.

Ne propustite priliku postati dio povijesti, očekujemo vas!

Za sve informacije, možete nas kontaktirati putem Facebooka ili na sljedeće brojeve:

 

Predsjednik, Andrija Ćaleta Car: 0916193575

Zapovjednik, Niko Piližota: 0981337447

Leave a Reply