Home Foto / Video Dan Općine Bilice – Bilička fešta

Ne budi linčina, pročitaj ovo!

Naravno da kasnimo sa objavom, jer treba se i naspavati nakon fešte, a mi smo poznati ka narod “pomalo” pa smo i s objavom odlučili pomalo i poteke, jer zašto bi pobrže. Da vas ne zbunimo, krenimo sa onim što želimo reć.

Dragi naši Biličani i svi koji volite Bilice, uspjeli ste ugasit vatrenu stihiju koja je započela 8 kilometara od nas, točnije kod Južne Dubrave. Vatra nošena jakim jugom,a zatim maestralom spalila je sve pred sobom i prebacila plamen na Bilice – Mihaljeviće. Samo u sat vremena gledali smo iz Stublja požar koji divlja na rubovima Mihaljevića i točno za toliko plamen je stigao nadomak kuća u Slavicama i na Bosuć gdje je započela borba za kuće i cijelo mjesto. Mještani Mihaljevića su smješteni tu večer privremeno u Osnovnu školu u Bilicama, a za to vrijeme svi Biličani su se okupljali kako bi pomogli zaustaviti najgore od prirodne nepogode. Svi mladi momci i cure su bez razmišljanja priskočili u pomoć vatrogascima skidajući grane sa stabala, polijevajući dvorišta i kuće s vodom da bi zaštitili domove. Sve ono što svatko od nas stječe godinama moglo je nestati u samo nekoliko minuta i sati. Cijelu  su se noć vatrogasci i civili borili s vatrom čekajući kišu koja je bila najavljena, no palo je samo nekoliko kapi. Nikad jače nitko od nas nije poželio kišu kao tu noć. I kada smo shvatili da od kiše ništa, vrijeme je bilo za jaku borbu, licem u lice s vatrom. Pristigli su dobri ljudi sa svih strana, čak i turisti koji su se našli u mjestu na odmoru. Svi, baš svi su pripomogli spasiti naše Bilice i svi vi zaslužujete pohvalu za hrabrost, jer ste heroji. Naš mali DVD Bilice, naša mala Tamara i naši vatrogasci su pokazali da ne morate imati skupocjenu opremu da bi imali hrabro srce. Iako, nebi bilo naodmet da se pripomogne našoj ekipi. I onda u zoru, javili su nam da oko 6 polijeće kanader prema nama u pomoć i tako je i bilo. Stigli su i u svega nekoliko prelijetanja olakšali situaciju našim herojima na kopnu.

Nakon neprospavane noći, ujutro se popila kava u lokalnom kafiću, uz zafrkanciju i jednostavnu priču o tome kako smo mogli “naje…at”, ali srića da imamo “luđake” i “klošare” sa ludim srcem. I ponovili bi to uvik za svoje misto. Izgubili smo po neki  vinograd i masline, ali ono što je najvažnije ne i život, a dok je nas, bit će i maslina i vinograda, vina i uja. Dokle god netko ima gasiti vatru, bit će nam dobro. I još jednom, dragi naši heroji, svi vi koji ste na bilo koji način pripomogli u gašenju požara iz kojeg god mjesta da ste, a znamo da vas je bilo sa svih strana, HVALA VAM što ste spasili Bilice od vatrene stihije! Sretan vam naš dan, dan Općine Bilice 14.08. i nadamo se da ste feštali s nama neku večer.

Slike koje smo ubacili su slike s požara, nakon požara i slike sa fešte. Galeriju ste stvorili svi vi. Hvala još jednom! Imate Biličko srce! Vole vas Biličani i ekipa vaše stranice Bilice.com.hr!

smart

smart

Dan, dva nakon požara još uvijek je bilo tinjanja vatre ne nekim mjestima što za naše vatrogace nije bio problem.

Da i feštali smo! Dišpet podigne ekipu, Rišpet uspava penziju i pošalje na spavanje. Dišpet se vrati i nastavi feštat do jutra! I svi sritni i zadovoljni! Svakako, pohvale Grupi Dišpet na vrhunskom nastupu, unatoč malom blackoutu ostali su u ritmu i produžili feštu! Bravo!

Fotografija : Martina Chudofix

Leave a Reply