Home Fotografija Anita Jakšić, kandidatkinja za načelnicu Bilica : “Jedne Bilice” za sve Biličane!

Biličani na ovim izborima imaju čak tri kandidata za mjesto načelnika Općine Bilice, a između ta tri, jedna je žena. Anita Jakšić, kandidatkinja za načelnicu Bilica, kako to i biva ostaje dama koja se nije pridružila raspravama na društvenim mrežama i krenula u obećanja, nego je svoju kandidaturu napravila kulturno i bez puno pompe. Na društvenim mrežama na svojoj stranici pojavila se sa programom “Jedne Bilice” u kojem želi transparentnije natječaje, više korištenja EU fondova i uravnotežen razvoj Bilica. Biličanka koja dobro poznaje svoje Bilice u politici je 22 godine i kao kandidatkinja Socijaldemokratske partije i Hrvatske stranke umirovljenika nastojat će učiniti da Bilice budu jedne, za sve zaseoke jednako. Osim što je kandidatkinja za načelnicu, zajedno sa svojim kolegama kandidatima je na listi za općinsko vijeće Bilica.

 

Što i kako je zamislila vođenje Bilica pročitajte u njenom  IZBORNOM PROGRAMU :

UVOD :

Bilice su mala općina, nadomak Šibenika. To je općina vrijednih i poštenih ljudi.

Ovo je općina koji ima izvanredan zemljopisni položaj, blizina Šibenika, Skradina, Nacionalnog parka Krka, općina u koju se može doći i morskim i cestovnim putem,  koja ima mogućnost širenja i razvoja, općina s perspektivom i velikom šansom. Bilice moraju biti primjer uređene i bogato opremljene općine drugim općinama u našoj županiji ali i u cijeloj Dalmaciji.

Od osnutka, od izdvajanja iz sastava Šibenika, prije 19 godina, Bilice su se razvile, postale su ljepše i uređenije.  Zbog blizine Šibenika, kao administrativnog središta naše županije, postale su zanimljive mnogim obiteljima koje su se trajno nastanile u Bilicama. Ne tako davno bili smo jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj s pozitivnom demografskom slikom. 

Međutim, mnoga obećanja nisu izvršena, mnogo toga se gradilo bez transparentnih načina financiranja, ili je pretplaćeno. Nema vizije ravnomjernog razvoja, nema povezanosti među zaseocima, nema poticaja poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima. Nema subvencija za umirovljenike, učenike, nema stipendija za studente…

Stoga na ovim izborima vrijeme je za promjene. 

Uvedimo pošteno i odgovorno obnašanje dužnosti! Nama su Bilice ispred svega! I zato ćemo uspjeti.

Naš program  „JedneBilice“   je kratak i bazira se na tri točke koje smatramo osnovom za daljni razvoj. Program je otvoren  ideji i prijedlogu, obitelji i pojedincu, poduzetniku i poljoprivredniku, kulturi, obrazovanju i zdravstvu, racionalnom i učinkovitom obavljanju općinskih poslova, općina otvorena nadzoru i kontroli javnosti.

  1. TRANSPARENTNI PRORAČUN

U svakoj administrativnoj cjelini sve počinje i završava s proračunom. Općinski proračun je odraz politike općinske uprave u upravljanju općinom, ali i odraz takve politike prema građanima. Općina treba brinuti o svojim stanovnicima. Racionalnim upravljanjem proračunom i poslovanjem, prije svega efikasnijim korištenjem fondova i drugih izvora financiranja i rashodima za usluge i zaposlene, stvorit ćemo financijski temelj za provedbu mjera. Proces donošenja i trošenja proračuna učinit ćemo vidljivim i građanima dostupnim.

U procesu donošenja proračuna svi mještani će imati priliku sudjelovati, iskazivati potrebe i predlagati pojedinačne programe, izražavati mišljenje o ulaganju u pojedine djelatnosti u nadležnosti općine.

U procesu trošenja proračuna omogućit ćemo uvid u pregled svih isplata iz proračuna.

Javne nabave će se provoditi transparentno, a javni natječaji će biti dostupni svim zainteresiranim poduzetnicima po jednakim kriterijima.

Bilice zaostaju i ne prate tehnološke inovacije koje omogućuju stanovnicima potpunu informiranost, transparentnost, uštedu vremena i jednostavniji život.

Otvorit ćemo mogućnost inicijativa, poticanja aktivnosti, dobivanja bitnih informacija o radu i događanjima u općini, uvida u realizaciju projekata, sudjelovanje u javnim raspravama i utjecaj na razvoj Bilica. Komunikacijom s mještanima te prikupljanjem prijedloga i informacija vođenjeopćine prilagodit ćemo stvarnim potrebama Biličana. Želimo stvoriti povjerenje i intenzivirati odnose vlasti i mještana. Jer mi smo tu da služimo mještanima. Mještani trebaju sudjelovati u odlučivanju, utjecati na razvoj Bilica te biti informirani o svemu.

  1. KORIŠTENJE EU FONDOVA

Pomoći Europske unije (EU fondovi) namijenjene su za (su)financiranje konkretnih projekata i programa kojima   se   unaprjeđuju   i   ostvaruju   određene   europske   politike   (primjerice,   regionalni   razvoj,   zapošljavanje,  socijalno  uključivanje,  istraživanje  i  inovacije).  

Mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj koriste sredstva iz Europskih fondova za mnoge infrastrukturne projekte, naše Bilice , ako izuzmemo projekt  WiFi4EU (besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje preko pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim prostorima) nemaju niti jedan važni projekt. 

Mnoge općine su uz pomoć  sredstava iz EU fondova izgradile ili obnovile sve one javne objekte koje u Bilicama uopće nema (vrtić, vatrogasni dom) ili su u iznajmljenim prostorima (ambulanta, općina…). 

Stoga je što hitnije s ciljem pravovremenog i detaljnog informiranja o mogućnostima koje pružaju Strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj, kao i programima Europske unije potrebno educirati općinsku upravu  za praćenje vijesti veznih uz relevantne natječaje i javne pozive koji su od interesa za općinu ali i poduzetnike, poljoprivrednike, udruge sa područja Bilica.

  1. URAVNOTEŽENI RAZVOJ

Uravnoteženi razvoj Bilica je složen i dugotrajan proces koji se ne provodi stihijski i sporadično, već sustavno i kontinuirano. Zaseoci Bilica raštrkani su na površini od 25 km² i do sad je to bila izlika za neravnomjeran i neuravnotežen razvoj. Ulaganje u prometnice i putove mora biti osmišljeno, značajnije financirano i sustavno planirano prema prioritetima. Potrebe svih zaseoka potrebno je čuti, stoga ćemo osmisliti i usvojiti petogodišnji plan razvoja komunalne infrastrukture, koji će počivati na načelima ravnomjernoga razvoja svih zaseoka.

U suradnji s Turističkom zajednicom unaprijediti turističke infrastrukture na turistički nerazvijenim područjima.
Potrebno je označiti i urediti postojeće šetnice , osmisliti sadržaje za turiste, staviti u funkciju i stare zapuštene putove kao poučne pješačke  staze, sagraditi vidikovce i  osmatračnice. 

Prioritet će nam biti stavljanje u funkciju za turističke sadržaje cjelokupna kulturna  baština  Bilica (sakralna, tradicijske kuće,  gospodarski  objekti,  stare konobe, suhozidi).  

ZAKLJUČAK

Sve tri točke na kojima je usmjeren program Jedne BIlice  vežu se jedna na drugu. Nedostaju tu detalji, koji su vam možda puno bliži, kao npr. dječja igrališta po zaseocima, prostor za društvene događaje (za dječje predstave, za projekcije filmova  za edukativne radionice ili jednostavno za druženja) i mnogo toga da ne nabrajamo zato vam ne obećavamo ništa što nije realno. Ove tri točke su jednostavno uvođenje reda u funkcioniranje općine i kad to uspijemo, onda vjerujem da će se sve brže realizirati na zadovoljstvo svih Biličana. 

Vaša načelnica, Anita Jakšić

 

 

Više informacija o kandidatkinji Aniti Jaksić i kandidatima za općinsko vijeće Bilica možete pronaći na stranici : Anita Jakšić

 

Leave a Reply