Home Fotografija Kako dite Bilica živi i osjeća svoje misto i prenese to u...

BILICE OLITI – KO SMO MI
Pročitate li članak o Bilicama na Wikipediji, saznat ćete da smo općina površine 25,66 km2 koja se nalazi na državnoj cesti D33 i to 3 km sjeverozapadno od Šibenika na obalama Prukljanskog jezera.
Wikipedija nije u krivu,
ali nije ni u pravu!
Bilice su puno više od geografske pozicije, reljefa, ceste od najveće državne važnosti koju obrubljuje, najbližeg grada ili bilo koje druge stavke šture i podmukle statistike koja nas tako nadmeno svrstava u nekakve zadane okvire.
Bilice su misto visokih, snažnih (ne samo stasom) i vridnih ljudi o čemu svidoče tisuće kilometara čipke stina i čemera koje prisicaju naša polja čiji je svaki vez stvoria krvave rane na ruci koja je čupala taj živi kamen iz naručja tla da bi oslobodila pedalj zemlje u koji je još krvavije ubola lozu, maslinu i smokvu.
Bilice su misto pisme, vina i druženja. Misto di meso ispod peke na izgara, svačije vino je najbolje koje si proba i misto di efektivno gluv čovik postaje Caruso kada krene neka od klapskih budnica.
Bilice su misto grezog humora koji ne ostaje dužan ni objektu ni subjektu radnje, oštroumnih reterna i nevjerojatnog osjećaja za crno s punon svišću da razlike između objekta i subjekta nema u ovoj Božanskoj igri života na tlu naše Dalmacije i da smo svi u suštini jednako sritni i tužni samo onoliko koliko je sritan i tužan onaj do nas.
Bilice su dičji dišpeti – ukradena trišnja, grozd i žižula (bez slomljene grane), materina triska, krvava kolina i laktovi, razbijena glava i logor u šumi. Logor napravljen i logor srušen. Logor opet napravljen, zapravo.
Bilice su ulovljena sipa i ukradena vrša.
Molitva i beštima.
Ako se poslužimo ričima iz područja kemije – deriviramo li Hrvatsku – dobijamo Dalmaciju. Deriviramo li Dalmaciju, dobijamo Bilice. Sve ono najbolje i najgore u jednom. Čisti supstrat Hrvatske.
Mi nismo Šibenčanci. Nismo ni bodulci ni vlaji. Nismo misto površine 25,66 km2 koja se nalazi na državnoj cesti D33 i to 3 km sjeverozapadno od Šibenika na obalama Prukljanskog jezera. Mi smo Biličanci! Najbolje i najgore šta možete imati od Hrvatskog naroda.
– AUTOR – Andrija Ćaleta Car

Leave a Reply